Apua asunto-ongelmiin

 
mentoriasunto.jpg

Asumisneuvonnasta saat apua asumiseen liittyvissä ongelmatilanteissa. Asumisen ongelmia on tärkeää lähteä hoitamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ole meihin yhteydessä heti kun asumiseen liittyvät asiat mietityttävät.

Asumismentori voi auttaa muun muassa

  • vuokranmaksuvaikeuksissa

  • häätöuhkatilanteissa

  • asumiseen liittyvien tukien ja etuuksien hakemisessa

  • asuntohakemuksen täyttämisessä ja

  • muissa asumiseen liittyvissä haasteissa.

  • luottotiedottoman asunnon saannissa

Asumisneuvonta on yleensä lyhytkestoista matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa.

Asumisneuvonnan päätavoitteena on turvata asuminen kaikissa tilanteissa. Asumisneuvonnalla pyritään estämään vuokravelan syntyminen ja ehkäisemään häätöjä sekä auttamaan luottotiedottomia saamaan asunnon.

Asumismentorit selvittävät asumisen tilannetta kokonaisvaltaisesti. Kartoitamme yhdessä esimerkiksi mahdollisuutta vuokranmaksusuunnitelman tekemiseen, ja annamme tietoa tilanteeseen sopivista muista palveluista ja tukimuodoista, jos mentoroitavalla on muitakin kuin asumiseen liittyviä ongelmia. Perehdytämme tarvittaessa myös asumiseen, kun asunto on saatu asunnottomuuden jälkeen.          

Asumisneuvojien yhteistyöverkostoon kuuluvat muun muassa vuokrataloyhtiöt, isännöitsijät, sosiaali- ja terveystoimi, järjestöt, seurakunta, asumispalvelut, Kela ja Ulosottovirasto.

Asumismentorin palvelut ovat maksuttomia. Asumisneuvonnan asiakkaana voi olla kuka tahansa.

Ota yhteyttä asumismentoriin yhteystietolomakkeen kautta tai suoraan sähköpostitse: asuminen@mentori.eu

Apua talous- ja velkaongelmiin

 
Kuvan alkuperä Takuusäätiön internetsivut

Kuvan alkuperä Takuusäätiön internetsivut

Etsitkö ratkaisua lasku- ja velkakierteeseen? Mentori ry kertoo sinulle erilaisista velkojen järjestelyistä, neuvotteluista velkojien kanssa sekä ulosotosta.

Maksukyky ratkaisee millä tavalla lasku- ja velkakierteestä voi selviytyä. Esimerkiksi Takuusäätiön takaaman pankkilainan tai kunnan sosiaalisen luoton maksaminen onnistuu vain, jos on tarpeeksi tuloja nyt ja myös jatkossa, koko laina-ajan. Jos taas tulot eivät riitä millään keinolla kaikkien velkojen ja laskujen maksamiseen, ratkaisuna voi olla yksityishenkilön velkajärjestely. Siinä velkoja maksetaan oman maksukyvyn mukaan ja loput saa anteeksi.

Voit selvitellä maksukykyäsi pohtimalla tilannettasi, mutta suosittelemme kuitenkin, että käännyt ammattilaisen puoleen. Myös tältä sivustolta löytyvän kuvan avulla voit pohtia voisiko jokin kuvan vaihtoehdoista olla sinulle mahdollinen. Jokaisen tilanne on hyvin yksilöllinen.  

Talous- ja velkaongelmissa voit  kääntyä joko Takuusäätiön neuvonnan, Mentorti ry:n neuvonnan tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojan puoleen. Voit aloittaa avun hakemisen mistä paikasta tahansa.

Takuusäätiöstä saat ensiapua nimettömästi puhelimitse Velkalinjassa (puh. 0800 9 8009) tai chatissa, kun taas oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnassa tapaat neuvojan kasvokkain tai voit saada neuvontaa myös etäpalveluna videon välityksellä. Mentori ry:n talousneuvojaan voit olla alkuun sähköpostitse yhteydessä nimettömänä, jonka jälkeen sovimme tapaamisen.

Joissakin kunnissa on mahdollista hakea sosiaalista luottoa pienten velkojen yhdistämiseen tai hankintoihin. Takuusäätiöstä voi hakea pienlainaa.

Pien- ja yksinyrittäjät saavat apua Talousapu-palvelusta, jossa yrityksen maksuongelmiin perehtyneet konsultit tarjoavat neuvontaa sekä Mentori ry:n yritysmentorit.